Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Три історії про те, як побудувати бізнес на коноплях

29.07.2019

Нашим спеціалістам вдалося зробити таке, до чого поки не дійшли іноземні косметологічні компанії. Ми створили кілька косметичних продуктів для рук та обличчя, в яких терапевтичні властивості конопель підсилюються природними каталізаторами.  

Три  бізнесмени, які працюють із ненаркотичними коноплями, поділились із читачами “ШоТам?”, скільки і  на чому можна заробити у конопляному бізнесі здорової людини. 

Що продають у Конопляному супермаркеті ?

Конопляний супермаркет– це онлайн-майданчик, де представники асоціації “Українські технічні коноплі” виставляють для продажу свої продукти та за допомогою якого визначаються симпатії покупців. Наприклад, серед найбільш затребуваних товарів є косметика та продукти харчування. Також на сайті можна купити текстильні або трикотажні вироби, біологічно активні добавки та зоотовари, що містять у своєму складі різноманітні складові конопель.

Досить вже бути “стоковою” країною

Багато з того непотребу, який в світі робиться, продається в Україні. В першу чергу це стосується косметичних виробів та контрабандно завезених на територію країни лікарських препаратів  – відповідно до чинного законодавства використання конопель на території України в медичних цілях заборонено. В переважній більшості це штучно створені продукти, до складу яких входить копійчана синтетична сировина – надзвичайно шкідливий для здоров’я. 

Я розумів перспективність ринку косметичної продукції на основі терапевтичних властивостей конопель, і тому знайшов національну компанію, яка займається виробництвом виключно натуральної косметики.

Її технологи розробили рецепти косметичних препаратів виключно на натуральній основі, причому були отримані продукти значно вищої якості за нижчою, ніж у іноземних колег, ціною.

Наша косметика протягом двох років користується надзвичайним попитом в українського споживача. До речі, національні косметичні продукти на основі конопель отримали відповідні санітарно-гігієнічні сертифікати, але я жодного разу не бачив аналогічних документів у закордонних компаній, які продають конопляну або “канабіноїдну” (яка виготовляється з додаванням канабіноїдів – речовин, що містяться в коноплях) косметику.

Коли українське – дешевше і якісніше

На ринку як все працює: хто перший встав, того і тапки! У 2017 році чехи і румуни хотіли спільно з нами запустити конопляну косметику, але їх продукт виготовляється на синтетичній основі.

Ціни на органічну конопляну косметику стартують від 50 гривень – за бальзам для  губ. Також тут можна придбати крем для обличчя за 180 гривень, скраби для тіла за 270 гривень. 

Я вирішив, що потрібно випускати український продукт – повністю органічний. І за три місяці після виведення на ринок національної конопляної косметики  в Україні було вже три дистриб’ютора, які займались її продажем. А іноземні конопляні косметичні бренди зайшли на український ринок буквально на декілька місяців пізніше за нас, причому вартість у них була вища, а якість – нижча.

На черзі – співпраця з Францією та Австрією

Нашим спеціалістам вдалося зробити таке, до чого поки не дійшли іноземні косметологічні компанії. Ми створили кілька косметичних продуктів для рук та обличчя, в яких терапевтичні властивості конопель підсилюються природними каталізаторами.

Вже зараз можна говорити про те, що використання даних косметичних засобів виліковує або кардинально поліпшує стан при тяжких в тому числі хронічних захворювання шкіри (герпес, екзема, псоріаз, фурункульоз, вітіліго та інші), принаймні проведені в Австрії досліди підтвердили надзвичайні терапевтичні властивості саме української косметики.

Невдовзі відповідні випробування будуть проводитись тестовими групами в Україні, а після отримання відповідних санітарно-гігієнічних сертифікатів продукція з’явиться в “Конопляному супермаркеті”.

Ми тільки-но провели тести в Євросоюзі і в наступному році плануємо виводити продукт на ринок. Також вже підписали договори на поставку такої косметики з відомими косметичними брендами Австрії та Франції.

Бренд, що робить взуття з конопель 

Зараз ми виробляємо взуття з конопляного полотна. Вартість починається від 680 гривень – за таку ціну можна придбати моделі із тканини торічного запасу. Є і дорожчі моделі – за 1,5 тисячі гривень. Нещодавно почали виробляти носки – з конопляної тканини меншої щільності. 

Давно вирішили відійти від великих площ посіву і зосередилися тільки на тих обсягах, які нам потрібні для виробництва продукції.

Так, стереотипи серед покупців є – але це скоріше перевага, адже викликає якийсь інтерес і спонукає людину дізнатися більше. Але, дійсно, починаються жарти на кшталт “а можна покурити шнурки?”, чи “як поносити шкарпетки, щоб вони краще вставляли ?”.

Власний завод родом із СРСР 

Із переробкою конопель в Україні існує проблема: усього лиш три заводи можуть працювати із конопляною сировиною.  

Якщо будувати завод за останнім словом техніки, це мільйони доларів. А у нас, на жаль, немає можливості брати участь у програмах кредитування під адекватні відсотки. Кредити ж під 27-32% річних просто знищать наш бізнес.

У нас є завод з первинної переробки, дістався нам з часів СРСР – ніхто ніяку модернізацію там не проводив, тому працюємо з тим, що маємо.

Як робиться конопляне полотно

Складнощі починаються вже на етапі збору конопляного волокна – воно дуже міцне, накручується на ножі комбайну. Тому, умовно, якщо поле кукурудзи ви можете зібрати за день, то на коноплі піде дня зо три. 

Наступний етап – сушка та переробка на волокно, додавання трохи бавовни і синтетичних волокон, а далі, власне, виробництво пряжі.

І ось тут виникає ще одна складність – наші виробники, здебільшого, не хочуть працювати з конопляним волокном. А коли працюєш з коноплями – це треба просто бачити. Стільки сміття – всі в цеху у респіраторах працюють! Потім верстати ще треба помити і прибрати.

Але ми все-одно не відмовляємось від конопель – тому що властивості у них дуже класні.

Я, приміром, ношу вже п’ять років виключно наше конопляну взуття, тому що влітку просто неможливо ходити в шкіряному – ноги і пітніють, і втомлюються. 

Почому метр конопляної тканини ?

Вартість конопляного полотна на продаж – близько 500 гривень за квадратний метр тканини щільністю 530 грам. Ми продаємо за умови, що це буде оптова партія від 300 метрів. Треба брати обсягами, інакше займатися цим невигідно.

Бо, знову ж, виробники не готові виготовляти партії по 10 метрів тканини або по 100 кілограм пряжі. Адже текстильному комбінату вигідніше випустити 10 тисяч метрів синтетики, ніж за той же час – 300-500 метрів конопляного полотна. З урахуванням того, що це волокно постійно буде рватися, треба буде чистити верстати і так далі.

Скільки можна заробити на коноплях

Якщо все складеться, як ми запланували, то з одного гектара ми отримаємо 1,5-1,8 тисяч доларів прибутку. Тим більше, що відходи з конопель також підуть у переробку. Ви можете використовувати меншу площу для посівів конопель, але тоді і витрати ваші збільшаться, і рентабельність постраждає. Адже при роботі з великими площами посівів можна оптимізувати витрати на гектар. 

Ми в цій темі перший рік, і тому в цілому про рентабельність можна буде детально говорити після сезону і циклу переробки.

Тестовий рік 

Поки ми комбінуємо цей рік. Тобто, збираємо зерно, а залишок стебел плануємо на коротке волокно переробляти. Залишки в подальшому, можливо, підуть на переробку для виробництва високоякісної целюлози.

Довге волокно цінується більше, але тут вже треба вибирати, з якою метою ти вирощуєш ненаркотичні коноплі – або з метою отримати якісного насіння, або для використання в подальшому листя та суцвіть, або для виробництва волокна. Тому що для отримання оптимальної якості кожного з цих продуктів є різні періоди збору сировини.

Цей рік – перший, а, отже, тестовий. Ми посіяли 100 га технічної конопель і надалі збираємося з’ясувати, в якій сфері найбільш рентабельно працювати. Варіантів є кілька: 

насіння для виготовлення продуктів харчування на основі конопель; 

волокно та його похідні для отримання текстильних і трикотажних виробів; 

листя та суцвіття технічних конопель терапевтичної спрямованості для отримання біологічно активних або кормових добавок, косметичних або санітарно-гігієнічних засобів. 

Ви проголосували 'так'.
Источник: 
Автор: 
Диана Гулбиани
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter