Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Легалізація медичного канабісу: чому лікарі і пацієнти “за”?

05.02.2019

На даний час не потрібно акцентувати увагу на внесенні змін в закони України – це надзвичайно довго. Є набагато простіший та ефективніший шлях – внесення змін до профільної постанови КМУ, в якій дозволити використання в медичних цілях листя та суцвіття конопель, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканабінолу не перевищував 0,08 відсотка.

Відповідна петиція на сайті Верховної Ради лише за тиждень зібрала більше 14 тисяч голосів. Щоправда не все тут настільки однозначно…

Нещодавно в Україні знову повернулися до активних дискусій про необхідність легалізації медичного канабісу (психотропні препарати, одержані з конопель) і навіть більше — відповідна петиція вже з’явилася на сайті Верховної Ради від 30 січня. Менше ніж за тиждень петиція зібрала більше половини необхідних голосів — 14 354 із необхідних 25 тисяч. На підтримку петиції вже висловилася в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, зазначивши, що медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Про те, на кого і як діє медичний канабіс, що думають про його легалізацію лікарі і які перспективи такого рішення в Україні, з’ясовував Укрінформ.

Полегшити страждання можна хворим на рак, епілепсію та хворобу Альцгеймера

Медичний канабіс насамперед може допомогти у лікуванні хвороби Альцгеймера (сповільнює прогресування) та епілепсії (зменшує частоту приступів). Як паліативну допомогу (полегшення страждань) його в інших країнах призначають хворим на рак. Саме ці групи хворих зараз найбільше зацікавлені у його легалізації. Також, за інформацією МОЗу, його застосовують при хронічних болях, синдромі подразненого кишківника, зокрема хворобі Крона та виразковому коліті (50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення), розсіяному склерозі, посттравматичному синдромі, тривожності, депресії тощо. Та медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби, тож саме лікар має зважувати всі ризики і прийняти рішення про призначення таких препаратів.

Ініціатори петиції наголошують: використання лікарських засобів на основі конопель врегульовано законами багатьох країн — Канади, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурга, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланді, Кореї, Польщі та іншими, де постійно тривала наукова робота з вивчення лікувальних властивостей конопель. В Україні ж канабіноїди заборонені, а вченим та лікарям, які досліджують їхню терапевтичну цінність передбачена навіть кримінальна відповідальність. У нас вирощування конопель наразі дозволено лише для промислових потреб. Та хворі, які могли б полегшити свій стан препаратами на основі медичного канабісу чекають його легалізації, про що емоційнонаписала у Фейсбук Надія Паливода, громадська еко-активістка ГО “Озеленення Кропивницький»:

“Мою маму, хвору на рак, канабіс врятував від смерті. Двічі. Два рази вона проходила хіміотерапію і після неї, як це часто буває, не могла нічого їсти, її постійно нудило. Врятувала медична марихуана (в тому ж значенні, що й канабіс, подрібнені частини коноплі. - Ред.). Рецепт виписує лікар, і там суворо визначена доза. Вживати її потрібно було в аптеці, там є спеціальний кабінет для таких хворих. Працівниця готує пристрій для вдихання - з парою, щось типу кальяну. Не секрет, що марихуана пробуджує апетит. Мама почала добре їсти. З'явилися сили. Завдяки цьому вона вижила”. Це розповіла американка, яка приїхала в Кропивницький за освітньою програмою. Я такого їй не змогла розповісти. Моя мама померла після хіміотерапії. Три місяці вона не могла їсти нічого. Її організм не приймав нічого і не виносив навіть вигляду їжі. Три місяці я дивилася, як вона помирає. Я сподіваюся, що завдяки Уляні Супрун наші громадяни отримають таке саме право на життя, як люди в усіх цивілізованих країнах”.

У цілому ж в суспільстві поки що ставлення до легалізації медичної марихуани суперечливе, що особливо помітно у коментарях в Мережі. Існує побоювання, що у такий спосіб чимало людей отримають доступ до канабісу, що мовляв спричинить зростання наркозалежності.Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради БО «100% життя» і один з авторів петиції переконує: на чорному ринку канабіс давно є, і його легалізація навряд чи щось змінить в обсягах. Але саме чорний ринок найбільше цьому опиратиметься, адже з безвиході родичі хворих людей (передусім йдеться про тих, хто хворіє на рак чи епілепсію) йдуть саме туди за препаратами з медичного канабісу, але хотіли б робити це законно.

“Ми сподіваємося, що за допомогою підписання петиції люди навчаться цивілізовано впливати на законодавчі зміни в Україні. Це символічний тест на толерантність і розуміння, адже багато людей, зокрема і діти, живуть із захворюваннями, розвиток яких не можуть контролювати. Водночас і будь-який депутат уже може виступити з такою законодавчою ініціативою. Голосування ж депутатів за таке рішення зможе скоротити кількість приступів епілепсії у дитини з десятків разів за день до нуля, допомогти онкохворій людині справлятися з нестерпним болем. Ми говоримо про те, що якщо державна система не може запропонувати людям методи лікування чи полегшення болю, то як мінімум, вона не має їй перешкоджати у пошуку шляхів. Думаю, що в нас уже достатньо зрілості для цього на політичному і практичному рівні”, - говорить Дмитро Шерембей.

Лікарі: головне — встановити жорсткий контроль, і проблем не буде

Опитавши медичних фахівців, ми не знайшли тих, хто висловився категорично проти легітимізації, а точніше, декриміналізації, медичного канабісу. Фахівці наголошують, що найважливішим буде встановлення контролю над обігом таких препаратів.

Олег Чабан, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, доктор медичних наук, професор, психіатр, психотерапевт і клінічний психолог говорить, що його ставлення до легалізації медичного канабісу - збалансоване:

“За статистикою, кожні 45 років у медицині заперечується половина актуальних знань. Не можна говорити, що поява будь-якого нового препарату чи звернення до старих препаратів з новою метою, вирішить усі проблеми, те саме стосується і канабісу. Ті ж наукові публікації, які ми знаємо по країнах, де канабіс дозволений з медичною метою, описують випадки без достатньо глибокої статистичної обробки результатів його використання в якості знеболювального, при хворобі Альцгеймера, інших органічних ураженнях головного мозку, епілептичній хворобі. І до кінця пояснити, що і як працює, дослідники поки не можуть.

З іншого боку, як лікар я можу навести інші факти, які говорять про те, що просто покурювання “травки” не медичного застосування на рівні пустощів може призвести до катастрофи, тобто до незворотних психічних розладів. Мені траплялися випадки, коли діти, які поїхали за грантами вчитися за кордон у Британію та Голландію, повернулися назад з діагнозом шизофренія. Звісно, не всі сходять з розуму після покурювання марихуани, власне тому її легалізація і є неоднозначним питанням. Тож я ставлюся дуже обережно до цієї теми, але не відкидаю ідею, що якщо ми можемо принести щось нове і корисне для пацієнтів, де ми безпорадні, при тій же хворобі Альцгеймера, де схоже не буде поступу в найближчі 50 років, то думаю, варто спробувати. Єдине — має бути дуже жорсткий контроль пацієнтів лікарями, обмежений обіг таких препаратів і юридична відповідальність лікарів, які їх призначають”.

Тіна Берадзе, відомий лікар-психіатр, психотерапевт, медичний психолог, член Асоціації випускників Медичної школи Гарвардського університету, голова Наглядової ради міжнародної благодійної організації “Ініціатива за психічне здоров'я” вважає, що декриміналізація медичної марихуани нам потрібна.

“Щоправда наше суспільство не зовсім розрізняє, що таке медична марихуана і що таке, марихуана, яка продається на вулиці. На чорному ринку переважає хімічно оброблена марихуана, приміром, за допомогою формальдегіду, який підсилює її ефект і викликає звикання. А чиста медична марихуана, яка декриміналізована в багатьох країнах, краща, ніж синтетичні препарати-замінники. Ми знаємо, що канабіс - це передусім хороший знеболювальний засіб. Також його застосовують при епілепсії, катаракті, постравматичному синдромі. Але моє найболючіше місце – це хворі на рак. Я дуже багато працюю з такими хворими, і знаю, що онкологія у нас в дуже поганому стані. Але медичний канабіс може їм допомогти, крім того, днями з’явилася остання статистика, що у 70% жінок, хворих на рак грудей, є шанс вилікуватися за допомогою медичного канабісу, без хіміотерапії.

Але у нас ще залишається той пережиток радянського часу, коли всі боялися психологів, психотерапевтів... І те саме можна сказати про медичний канабіс - поки в суспільства не буде розуміння, що це таке, то його буде важко переконати прийняти це. Чи варто боятися залежності? Це як з хорошим грузинським вином. Один бокал пару разів на тиждень шкоди не зробить, але якщо випити цілий ящик вина - то наслідки зрозумілі. Те саме можна сказати і про медичний канабіс. У плані залежності більш небезпечний легальний наркотик, який є на кожному кроці — алкоголь. А алкоголізм між іншим, не лікується. Людину навіть можна врятувати від героїнової залежності, але повністю її позбавити від алкогольної — ні”.

Юрій Пакін, керівник Центру терапії залежностей, професор, доктор медичних наук, нарколог говорить, що є категоричним противником легалізації рекреаційної марихуани (для відпочинку), але підтримує легалізацію медичної. “Її потребують багато людей, а те, що її використання легалізоване в багатьох країнах, є свідченням її ефективності. Взагалі ж в медицині вже давно легалізовані більш важкі наркотики опійної групи — морфін, трамадол. Тож логічно, що медичну марихуану, яка вважається легшою, теж можна легалізувати.

Чи може вона бути шкідливою? Практично всі медичні препарати мають обмеження щодо дозуванню і тривалості вживання, навіть вітаміни. Це саме стосується і марихуани — зловживання може призвести до залежності. Тим паче, що вона дає людині відчуття задоволення, і цей стан може викликати в людини бажання продовжувати вживання препарату. Тому доступ до таких препаратів повинен бути обмеженим і контрольованим. Якщо організувати продаж медичної марихуани, але не забезпечити жорсткий контроль — це звісно може створити загрозу. З іншого боку спротив легітимізації медичної марихуани можливий і з боку фармацевтів, препарати яких конкуруватимуть з нею”.

Анастасія Лобазова, психолог-психотерапевт, спеціаліст з психосоматики окремо розповіла про особливості сприйняття можливої легітимізації медичної марихуани нашим суспільством.

“Проблема сприйняття соціумом застосування канабісу в медицині пов’язана не стільки з самою рослиною, скільки з маніпулятивними синонімами "наркотична речовина" і "залежність". Стереотипне мислення, що допомагає нам приймати рішення в ситуаціях, коли ми не маємо часу аналізувати та вивчати суть запитання, в такому випадку грає не на користь самої людини. Через незнання одних страждають інші - ті, для кого це вкрай важливо, бо препарати канабісу більш дієві і менш токсичні, ніж багато з тих, якими важкохворі лікуються зараз.

Коли ми чуємо про легалізацію марихуани в медицині, багато хто уявляє собі молодиків, які за фальшивими довідками купують собі ту «травичку». У той час як йдеться про лікарську форму (переважно пігулки) з конкретною діючою речовиною. Це як порівнювати медичний очищений кофеїн, що містять фармацевтичні препарати, з кофеїном в чаю, який ми п’ємо щоденно.

Інформування і віра людей в дію закону - це єдині ключі, що допоможуть сотням тисяч хворих на онкологію, людей з епілепсією та діабетом, різноманітними порушеннями роботи головного мозку та нестерпним больовим синдромом отримати природне та дієве лікування з мінімальною шкодою для здоров’я”.

Президент Асоціації “Українські технічні коноплі” Олександр Ігнатюк наголошує, що в Україні вже виведені сорти технічної коноплі терапевтичної спрямованості, а відтак за позитивного рішення про легалізацію, важливо буде розвивати власне виробництво, а не закуповувати дорогі імпортні препарати:

“В Україні є досвід, коли до «зеленої маси» рослини додають відповідні провідники та каталізатори й отримана речовина, яка виключає екстракцію (на даний час заборонено законодавством) надзвичайно ефективно діє при лікуванні надзвичайно важких, зокрема хронічних захворювань.

На даний час не потрібно акцентувати увагу на внесенні змін в закони України – це надзвичайно довго. Є набагато простіший та ефективніший шлях – внесення змін до профільної постанови КМУ, в якій дозволити використання в медичних цілях листя та суцвіття конопель, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканабінолу не перевищував 0,08 відсотка. Досвід свідчить, що ПКМУ проходить розгляд та приймається протягом 4-5 місяців. Фактично у випадку прийняття подібного роду змін вже з липня 2019 року громадяни нашої країни можу лікуватися за допомогою «зеленої маси» технічних конопель терапевтичної спрямованості, а з квітня 2020-го той, хто захоче, зможе вирощувати безгашишні сорти, які мають значний терапевтичний ефект у разі, якщо оформлять необхідну в таких випадках дозвільну документацію”.

Ви проголосували 'так'.
Источник: 
Автор: 
Юлія Горбань
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter