Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Де шукати насіннєвий матеріал конопель з високим вмістом канабідіолу

01.01.2019

Вирощування та переробка конопель, які містять підвищену кількість канабідіолу є надприбутковим заходом. Згідно з американськими та канадськими оцінками, європейські сорти, які містять 1-3% КБД, теоретично можуть приносити близько $ 37 тисяч на гектар. У разі, якщо КБД до 6% рентабельність вкладень збільшується майже до $ 225 тисяч, до 12% - $ 450 тисяч.
 
Необхідно відразу ж розмежувати, що марихуана та медичні сорти конопель, це не одне і теж. Зокрема, у ході проведення круглого столу «канабіноїдна терапія», керівник компанії, яка створила препарати на основі безнаркотичних канабіноїдів на території ЄС стверджував, що «Якщо вміст тетрагідроканнабінолу (ТГК) вище 1%, препарати перестають працювати. Дія ТГК «гасить» терапевтичний ефект інших канабіноїдів». Тому в даному матеріалі піде мова саме про сорти конопель, кількість психоактивного ТГК в яких невелика, в той же самий час відсоткове відношення канабідіолу достатньо для того, щоб рослинна сировина мала добре видимий терапевтичний ефект.
 
Отже, якщо цікавить сертифіковане насіння технічних конопель з високим вмістом канабідіолу (КБД), не має сенсу шукати їх на території ЄС. У базі даних рослин, дозволених для вирощування на території Європейського Союзу не зареєстровані сорти конопель з високим вмістом КБД, причому у європейських селекціонерів практично не існує стимулів для виведення подібного роду гібридів, так як на даний момент для європейських країн обмеженням є кількість тетрагідроканнабінолу, що не перевищує 0,2%.
 
Європейські сорти технічних конопель розробляються та реєструються для культивування з метою отримання максимальної врожайності насіння або обсягу клітковини. Дана робота проводиться для обслуговування в першу чергу секторів економіки, пов'язаних з історично сформованими традиціями коноплярства на континенті та вже сформованих напрямків сучасного розвитку галузей, які відроджуються з кінця 90-х років ХХ століття (продуктове, косметичне, будівельне, текстильне, біокомпозитне, енергетичне, зообізнес та ін.).
 
Пряма кореляційна залежність між ТГК і КБД
 
З огляду на стрімке зростання світового ринку канабідіолу, європейські селекціонери лише в останні роки звернули увагу на необхідність селекції рослин, які містять підвищену кількість саме безнаркотичних канабіноїдів. Оскільки вміст КБД прямо пропорційний ТГК в рослині, а в Європі межа тетрагідроканабінолу обмежена 0,2%, сама по собі селекційна база має відносно низьке процентне відношення канабідіолу у своєму складі. Крім того, підвищена увага до створення сортів з максимальною кількістю насіння та клітковини до недавнього часу не передбачала завдання щодо підвищення і стабілізації значної кількості канабідіолу в нових сортах. Тобто європейським селекціонерам протягом досить тривалого часу доводилося боротися із сформованими стереотипами та що найголовніше, готувати базу для створення саме терапевтичних сортів технічних конопель.
 
Саме тому на європейському насіннєвому ринку присутнє насіння з високим вмістом CBD, вироблене банками насіння марихуани, які самі по собі збивають з пантелику споживача та не мають терапевтичного ефекту через ті причини, які вказувалися на вищезазначеному Круглому столі. Необхідно також мати на увазі, що даний насіннєвий матеріал продається в основному як предмети колекціонування та такі сорти не пройшли ніякої процедури реєстрації у відповідних нормативно-правових документах ЄС. Тобто немає жодних гарантій того, скільки саме канабідіолу в розрекламованих «канабіноїдних сортах марихуани», а крім усього іншого в якості або стабільності даного насіннєвого матеріалу.
 
Сорти, створені в США та Канаді
 
У той час, як в економічно розвинених країнах Північної Америки було виведено кілька сортів технічних конопель з високим вмістом канабідіолу, які практично відповідають європейським обмеженням за кількістю ТГК, американські та канадські селекціонери не вважають реєстрацію даних сортів в ЄС економічно доцільним заходом (сама процедура реєстрації досить тривалий і дорогий процес, який вимагає значних інвестицій з боку північноамериканських селекціонерів). Крім усього іншого в Канаді та США селекціонери відмінно заробляють, виводячи на ринок сорти конопель, які доцільніше вирощувати в теплицях/закритих приміщеннях, і вони поки не зацікавлені в створенні гібридів, вирощуваних на площах в тисячі гектар.
 
Говорячи іншими словами, інвестиції в розробку і / або реєстрацію сортів технічних конопель з високим вмістом КБД, які відповідають стандартам сертифікації ЄС та потребам ринку вважаються неприйнятними для північноамериканських селекціонерів не дивлячись на прибуток, що одержується в даний час від продажу готових продуктів які містять КБД.
 
Рентабельність
 
Вирощування та переробка конопель, які містять підвищену кількість канабідіолу є надприбутковим заходом. Згідно з американськими та канадськими оцінками, європейські сорти, які містять 1-3% КБД, теоретично можуть приносити близько $ 37 тисяч на гектар. При кількості КБД до 6% рентабельність вкладень збільшується майже до $ 225 тисяч, до 12% - $ 450 тисяч.
 
Саме тому окремі коноплярі у ЄС фактично працюють як виробники марихуани, набуваючи та культивуючи несертифіковане насіння з високим вмістом КБД і займаючись по суті нелегальними операціями з вирощування рослин, які є конкурентоспроможними на сучасному стрімко зростаючому ринку канабіноїдів.

Україна
 
Селекціонерами нашої країни створені сорти технічних конопель терапевтичної спрямованості, які демонструють свою надзвичайну ефективність у лікуванні нейродегенеративних, онкологічних, а також інших важких, в тому числі хронічних захворювань. Рентабельність їх вирощування ніяк не менше тієї, які порахували північноамериканські фахівці та базові цифри озвучувалися у ході проведення круглого столу «Канабіноїдна терапія». Для нашої країни основною проблемою неможливості використання терапевтичних властивостей є не властива Європі відсутність сортів, а не урегульованість нормативно-правової бази, яка не дозволяє використовувати терапевтичні властивості технічних конопель на території України.
 
Як наживаються на ажіотажі ринку
 
Саме для того, щоб залишатися конкурентоспроможними на стрімко зростаючому ринку канабіноїднів, швейцарські, американські, канадські та китайські коноплярі шукають несертифіковане, але з максимальною врожайністю насіння КБД, зазвичай отримуючи його від селекціонерів марихуани або банків насіння, які знімають з себе відповідальність за те, що вони продають. Здебільшого на ринку реалізовуються нестабілізовані гібриди або взагалі незрозумілі рослини, що не володіють терапевтичним ефектом.
 
Коментар Асоціації "Українськи технічні коноплі"
 
З огляду на те, що на даний момент безнаркотичні канабіноїди стали основним трендом конопляного ринку, а виробники з усього світу наживаються на відсутності в Європі сертифікованих сортів технічних конопель терапевтичної спрямованості, немає відпрацьованих схем розмноження та існують нормативні обмеження для виробництва сортів з високим вмістом КБД - європейський конопляний ринок фактично зупинився у своєму розвитку. Структурні недоліки скорочують потенційний внесок Європи в глобальне відродження коноплярства, а бізнес-позиції Європи у сфері загальносвітового коноплярства втрачаються.
 
З огляду на те, що основним ринком експортних поставок конопляної продукції України є Європейський Союз, можна з значною часткою впевненості стверджувати, що в тому випадку, якщо протягом досить нетривалого часу нормативно-правова база нашої країни, яка стосується можливості використання терапевтичних можливостей технічних конопель не буде регламентована, виведені  національними селекціонерами сорти «технічних конопель» терапевтичної спрямованості стануть надбанням Європейського, Азіатського або Північноамериканського ринків. У тому ж випадку, якщо національні селекціонери вважатимуть неможливим продовження своєї подальшої роботи на території нашої країни, Україна втратить інтелектуальний ресурс, здатний створювати ексклюзивні продукти, аналогів яких в світі не існує. Фактично країна назавжди втратить власні можливості щодо формування національного ринку фармацевтичної продукції з конопляної сировини місцевого виробництва та на дуже тривалий період часу стане залежною від нав'язуваних нам неякісних фармакологічних препаратів на основі синтетичного канабідіолу.
Ви проголосували 'так'.
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter