Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Коноплі в альтернативній енергетиці

16.02.2018

Обсяг світового біопаливного ринку

Універсальність одночасного використання різних частин конопель в якості сировини для величезної кількості виробництв робить рослину за показниками рентабельності та диверсифікації виробництва недосяжним з боку будь-яких енергетичних сільськогосподарських культур або інших рослин. 

Основна роль поновлюваних джерел енергії в сучасній енергетичній галузі лежить у створенні збалансованої енергетичної системи. У поєднанні з можливістю зменшення енергоспоживання, вони зможуть знизити залежність від викопного палива і тим самим зменшити ріст викидів двоокису вуглецю та інших видів забруднюючих речовин.

Одним з джерел альтернативної енергетики є біоенергетичний напрям та використання енергетичних культур для отримання теплової та електричної енергії з твердих видів біопалива (треста, брикети, гранули (пелети) з деревини, лушпиння, солома тощо).

Як приклад, однією з таких енергетичних культур, на якій зупинимо свою увагу, є технічні коноплі.

У більшості людей слово «коноплі» часто викликає посмішку, бо пов'язують цю рослину в основному із застосуванням в якості наркотику. Однак мало кому відомо, що всього лише близько 100 років тому рослина була стратегічним продуктом.

У Радянському Союзі коноплі були однією з головних сільськогосподарських культур. Вони грали таку ж важливу роль в бюджеті країни, як зараз нафта і газ. Цей статус підтверджує фонтан «Дружба народів» на ВДНГ в Москві. У центрі фонтану, разом з пшеницею та суцвіттями соняшника, розташовано листя конопель.

Однак в 1937 році, в США почали антіконопляную кампанію, яка в подальшому охопила весь світ: глави паперової та нафтопереробної промисловості бачили в коноплях серйозну загрозу своєму бізнесу і влаштували їм «наркотичний» піар.

У 1961 році СРСР приєднався до Конвенції ООН «Про наркотичні засоби», згідно з якою коноплі була визнані небезпечним наркотиком. Посіви коноплель почали повсюдно знищувати і уряди багатьох країн просто заборонили її культивувати.

На даний час культивування конопель відроджується. Зокрема, починаючи з 70-х років були виведені сорти з низьким вмістом тетрагідроканнабінолу (ТГК - психотропна речовина). Саме у нас в Україні були створені сорти безнаркотичної конопель, які поширилися по всьому світу і допомогли зняти табу з рослини.

Безнаркотичні коноплі володіють багатьма корисними якостями. Вони невибагливі - для вирощування їм не потрібні пестициди і гербіциди. Корінь, стебло, суцвіття, плоди - не тільки не є небезпечними, але і корисні для людини. Навколо цієї культури виникла ціла галузь промисловості.

На даний час тисячі підприємств у всьому світі вирощують, досліджують та переробляють коноплі. Попит на конопляні вироби сприяв збільшенню посівних площ в Європі, зростає кількість компаній, що виробляють різні товари з конопель. Лідери з виробництва конопляної продукції: Китай, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, країни Азії та Латинської Америки.

Застосування стебел конопель на енергетичні цілі є перспективним напрямком використання даної рослини, оскільки існує можливість задіяти на паливо, як усе стебло, так і його частини - з урахуванням продуктів переробки.

Аналіз даних свідчить про переваги використання конопляного сировини в якості енергетичного палива, оскільки основна його частина - це органічні речовини, які мінімально забруднюють навколишнє середовище в порівнянні з мінеральними та іншими видами палива.

За своїми теплотворними властивостями брикети та пелети з конопель займають проміжне місце між кам'яним вугіллям і деревиною. Конопляне стебло має високу теплотворну здатність, яка дещо поступається кам'яному вугіллю, але перевищує аналогічні показники для м'яких порід дерев і торфу.

Після спалювання конопель залишається попіл, який є цінним добривом. Він містить 24% CaO; 4,85% P2O5 і 6,3% К2О.

Крім того, на відміну від традиційних видів палива, коноплі - швидко відновлювальна сировина. Рослина дає величезну кількість рослинної маси всього за три місяці вегетаційного періоду. За підрахунками фахівців при виготовленні, наприклад, паперу, 1 гектар конопель може замінити 4 гектари лісу!

Для їх виробництва (вирощування, збір) і переробки на енергетичні цілі не потрібно використовувати спеціальну техніку та технології. Сучасні розробки вчених дозволяють вирішувати ці питання за допомогою машин загального призначення і без додаткових технологічних операцій, що значно спрощує процес культивування і переробки сировини.

Енергетичний напрямок промислового коноплярства може бути цікавим для поглибленої переробки відходів коноплепереробних підприємств або як самостійний бізнес. Український ринок паливних брикетів знаходиться в стадії активного формування. До того ж, спостерігаються спроби з боку держави сприяти розвитку сегмента споживачів даної продукції, тому виробництво паливних брикет з конопель в північно-східному регіоні України вже зараз є актуальним і, в свою чергу, буде стимулювати розширення мережі споживачів. Особливо привабливим виглядає створення сегментів по виготовленню паливних брикет на базі коноплепереробних підприємств. У цьому випадку собівартість продукції буде мінімальною, а першочерговим ринок збуту брикетів - опалення житла працівників підприємства та жителів довколишніх населених пунктів.

Відповідне обладнання для виготовлення паливних брикетів на українському ринку присутнє. Залежно від характеристик ця дія спрямована на широкий спектр споживачів від фізичних осіб та малих господарств до підприємств-виробників енергії. Устаткування для спалювання біомаси є складними системами з великою кількістю компонентів. Його проектування проводять з урахуванням особливостей конкретного підприємства. Помилки, допущені на будь-якому з етапів проектування та будівництва, можуть привести до різних проблем і суттєвих фінансових втрат.

Сьогодні ми звернули більшу увагу на виробництво паливної продукції з стебел конопель. Виробництво паливних гранул дозволяє вирішити проблему утилізації багаття та інших відходів суміжних виробничих процесів, з одночасним підвищенням економічної ефективності переробки трести луб'яних культур за рахунок реалізації додаткової продукції. Поряд з цим виробництво поновлюваного палива з технічної конопель дозволяє підвищувати енергонезалежність країни і відроджувати національне коноплярство. Не можна також забувати і про екологічний аспект - збереження природних насаджень (лісів) завдяки застосуванню на енергетичні цілі не дерев, а стебел конопель.

Сучасні технології здатні перетворити в біопаливо будь-який рослинний матеріал. Американці експериментують над рослинами, які здатні рости на непридатних для ведення сільськогосподарських робіт землях, забруднених ґрунтах, які не вимагають великої кількості води і добрив, причому екологічні та економічні витрати вирощування повинні бути менше, ніж прибутковість використання даних рослин в якості біопалива.

На території нашої країни зараз цим питанням предметно ніхто не займається, хоча є певний досвід використання багаття, або відходів від виробництва насіння або волокна в якості енергетичної сировини.

Універсальність одночасного використання різних частин конопель в якості сировини для величезної кількості виробництв робить рослину за показниками рентабельності та диверсифікації виробництва недосяжним з боку будь-яких енергетичних сільськогосподарських культур або інших рослин.

Ви проголосували 'так'.
Автор: 
Віталий Воронцов, президент Асоціації "Енергетичні культури"
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter