Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Історія конопляної штукатурки налічує близько півтори тисячі років

17.11.2016

Храмові фрески Еллора
Конопляна штукатурка не тільки природний інсектицид і пестицид, вона прекрасно зберігає тепло, вологостійка і здатна регулювати рівень вологості усередині приміщення, нетоксична, огнеупорна і до всього іншого, володіє відмінними звукоізоляційними властивостями (здатна поглинати до 90% природного шуму).
 
Вчені з Індії, з'ясовуючи таємницю вражаючого збереження і барвистості древніх фресок, досліджували склад штукатурки, яка використовувалась в ході будівництва одного з храмів Еллори.
 
Стародавні споруди храмового комплексу пронумеровані відповідно з передбачуваною хронологією їх будівництва. Індійські вчені для вивчення найдавнішої штукатурки вибрали буддійський храм № 12 (Тін Тал, в перекладі "триярусний"). Тін Тал на думку дослідників був побудований в період з V і VII століття.
 
Один з учених, що входять в групу дослідників печерного храмового комплексу, археохімік Манаджер Раждео Сінгх (Manager Rajdeo Singh) протягом тривалого часу займався консервацією і реставрацією пам'яток подібного роду. Саме мандура акцентував увагу своїх колег на краще, порівняно з іншими печерними комплексами, збереження фресок у храмі номер 12. Аналіз зразків штукатурки храмового комплексу збентежив дослідників - до складу найдавнішої суміші для оздоблення стін індійські будівельники десятки століть тому назад використовували рослинні волокна конопель.
 
У зв'язку з отриманими даними, до роботи підключили професора ботаніки Милинд М. Сардесаі (Milind M. Sardesai). Давню штукатурку вчені вивчали усіма можливими і доступними сучасним дослідникам способами: сканували растровими, електронними, стереомікроскопами, проводили інфрачервону, а також Фур'є-спектроскопію. Результати говорили тільки про одне, давньоіндійські штукатури додавали в класичну суміш глини і вапна близько 10% конопляних волокон. Саме конопляна обмазка надає практично надприродні властивості фрескам, які на ній розміщені, так і всій споруді. Давньоіндійська конопляна штукатурка більше 1500 років захищає наскальні фрески печерного храму Тін Тал від зовнішнього негативного впливу навколишнього середовища.
 
Милинд М. Сардесаі досліджував зразки зростаючих в окрузі конопель. «Ретельний порівняльний аналіз продемонстрував повний збіг відібраних для дослідження зразків конопель тієї, яка була виявлена ​​в складі стародавнього оздоблювального матеріалу. Ніяких відмінностей знайдено не було. У зразку найдавнішої штукатурки з печерного храму Еллори міститься близько 10% волокон конопель, змішаних з піском або глиною. Саме це пояснює відсутність в спорудах Еллори слідів активності комах ».
 
Індійські вчені не дарма згадують комах. У сусідньому і подібним з Еллоре храмовому комплексі Аджанти комахи пошкодили щонайменше 25% настінних розписів. Храми Аджанти були створені в II столітті і при обробці стін конопля не використовувалася.
 
Ексклюзивна властивість конопель відлякувати шкідливих комах далеко не єдина родзинка рослини. За словами Сардесаі «Волокна конопель - найміцніші рослинні волокна, створені природою. Рослинні смоли, що містяться в волокні, завдяки своїй липучесті, а також пластичності виступають ефективним використанням сполучних речовин, яка підвищує якість будівельної штукатурки ».
 
На думку дослідників, «конопляна штукатурка не тільки природний інсектицид і пестицид, вона прекрасно зберігає тепло, вологостійка і здатна регулювати рівень вологості усередині приміщення, нетоксична, огнеупорна і до всього іншого, володіє відмінними звукоізоляційними властивостями (здатна поглинати до 90% природного шуму). Можна констатувати, що давньоіндійські зодчі створили для ченців Еллори надзвичайно дружню людському організму, комфортну і естетично приємну обстановку ». Підкреслюється, що всі ексклюзивні будівельні властивості конопель були відомі індійським будівельникам і мешканцям храмових комплексів ще в VI столітті нашої ери.
 
Технології будівництва з використанням конопляних інгредієнтів в середні століття активно використовувалися в Європі. Зокрема у Франції, а також Італії є кілька споруд, яким налічується кілька сотень років і які зводилися з використанням конопель. Унікальні властивості конопель були заново відкриті сучасними будівельниками завдяки одному з аналогічних історичних досліджень, проведених кілька десятків років тому у Франції. Європейські дослідники виявили сліди конопель в матеріалах споруд тієї ж епохи, до якої відносяться індійські храми Еллори - VI століття нашої ери.
 
Французькі дослідники продемонстрували, що будівельні матеріали з використанням конопляних складових здатні зберігати свої унікальні властивості протягом 600-800 років. Однак індійські вчені особливо підкреслюють, що конопляна штукатурка, яка використовується в храмах Еллори прослужила в два рази довше не дивлячись на вкрай несприятливі кліматичні умови - рівень вологості усередині храмів досить високий і значно підвищується в сезон дощів.
 
На думку індійських вчених, храми Еллори є наочним свідченням того, що всього 10% конопляних волокон в якості добавки до класичної індійської штукатурки здатні як мінімум зберігати стіни споруд від впливу навколишнього середовища і захищати від наслідків життєдіяльності шкідливих комах протягом півтори тисячі років.
 
 
Еллора - індійські скельні храми зараховані ЮНЕСКО до всесвітньої спадщини. Створення печерних споруд датується приблизно з VI по IX століття нашої ери. 34 храму і монастиря Еллори вирубані стародавніми скульпторами всередині базальтових скель.
 
У сучасному будівництві технології з використання конопель в якості будівельних матеріалів називають інноваційними, як і самі будівельні матеріали, виготовлені з використанням конопляних складових. На території нашої країни також, як і в усьому світі активно проводяться дослідження, спрямовані на вивчення можливості використання в будівельних сумішах конопляних інгредієнтів.
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter