Логин: Пароль: ?
 
Продукты питания Ткань, одежда, обувь, постельное белье, текстиль Строительные материалы Бумага, пластик, промтовары Биотопливо Продукция для сельского хозяйства, зоотовары Косметика, средства гигиены Медицинские товары и препараты, лекарства Иное

 

 

 

 

 

 

 

Новости/Аналитика

Особливості конопляної кулінарії в різних країнах світу

12.10.2016

Динаміка розвитку конопляної кулінарії може свідчити про те, що на протязі не дуже тривалого часу ринок продуктів харчування з конопляних інгредієнтів буде сформований в першу чергу в Європі, а також Північній Америці.
 
Ступінь розвитку продуктового напрямку конопляного бізнесу в різних країнах істотно залежить від нормативно-правового забезпечення як самої галузі, так і окремо взятих напрямів коноплярства. Що стосується коноплярства, маються на увазі законодавчі акти, які регламентують можливість використання не тільки насіння і їх похідних (олія, макуха, борошно і т.д.), але і листя, а також суцвіть безнаркотичних конопель. Вищим досягненням окремих економічно розвинених держав є врегулювання на законодавчому рівні можливості використання навіть не листя і суцвіть психоактивних конопель, а екстрактів різних канабіноїдів для приготування різних кулінарних страв.
 
Історичний аспект
 
Давно ні для кого не є таємницею, що буквально всі інгредієнти конопель протягом десятків тисяч років використовувалися в якості одного з основних продуктів харчування. Не будемо описувати релігійні догми пов'язані з використанням різних інгредієнтів конопель в якості основного продукту харчування в буддизмі, християнстві інших найпоширеніших релігій світу. Одним з найбільш показових фактів, що стосуються ставлення наших предків до конопель, як продукту харчування, є відкриття Америки Христофором Колумбом. Великий мандрівник трюми суден, що прямують в незвідані землі, завантажив універсальними зернами, використовуючи які мандрівники могли повністю забезпечити своє існування протягом тривалого періоду плавання або перебування в незвіданих землях.
 
Країни з неврегульованим законодавством в продуктовій сфері (насіння і їх похідні)
 
Загальні тенденції ринку
Згідно з інформацією наданою Європейською асоціацією промислових конопель, близько 56% насіння конопель в країнах ЄС використовуються в кулінарії або бізнесами, пов'язаними з продуктовим напрямом коноплярства. З 2010 по 2013 рр. виробництво насіння в країнах Європейського Союзу збільшилася з 6000 до 11500 тон (зростання становить 92%). Динаміка виробництва конопляного насіння пов'язана зі значним збільшенням попиту на товарне зерно з боку продовольчого ринку. Не тільки невеликі магазини, а й мережі найбільших супермаркетів Європи на даний момент пропонують продукти харчування з конопляного насіння або їх похідних.
 
Яскравим прикладом відсутності юридичної бази гальмує розвиток продуктового напрямку коноплярства є Австралія. З одного боку Коноплярства "зеленого континенту" стрімко розвивається, а окремі підприємства намагаються активно "закріплюватися" на Азіатському, Північноамериканському, Європейському ринках. З іншого боку сильно "зарегульований" ринок продуктів харчування країни в зв'язку з відсутністю необхідних документів, що стосуються технічних конопель на протязі останніх п'яти років не дає можливості продавати насіння, а також їх похідні на продуктовому ринку. Як би це абсурдно не звучало, але конопляні продукти заборонені в Австралії, а також в Новій Зеландії під приводом того, що вони є «занадто здоровими».
 
Ще одним прикладом неврегульованого законодавством в сфері застосування насіння конопель в продуктовому напрямку є Україна. У нашій країні немає достатньої нормативно-правової бази, яка регламентує використання конопляного зерна або його похідних. Наприклад, немає стандартів, згідно з якими на ринку можна було б продавати насіння в якості продукту харчування або позиціонувати зерно як недостатньо якісне, в зв'язку з чим переводити його в більш дешеву категорію - сферу зообізнеса. Нормативно-правова база настільки недосконала, що насіння вирощене традиційним способом, перепалене на елеваторі, що зберігається на складах в яких живуть миші - часто-густо продають як біо або еко-продукт. Відповідно практично всі похідні з насіння конопель, зокрема конопляна олія, не відповідають європейським вимогам продуктового ринку, однак присутні на внутрішньому ринку України в якості "надзвичайно корисного людському організму продукту".
 
Країни, що використовують в якості продукту харчування шишки, листя і суцвіття конопель
 
Технічні коноплі
У Данії в ресторанах подають страви з листя і суцвіть технічних конопель. Латвійські бізнесмени спеціалізуються на виготовленні конопляного чаю і кави. Після здійснення профільної Асоціацією національних коноплярів дій, спрямованих на легітимізацію використання листя і суцвіть безнаркотичних конопель як продукту харчування, вже в 2017 році державні чиновники України не будуть перешкоджати використанню "зеленої маси" технічних конопель в кулінарії.
 
Психоактивні коноплі
У Голландії конопляна їжа в більшості своїй представлена ​​кулінарними стравами, в яких застосовуються перемелені шишки, листя і суцвіття, які мають психоактивний ефект. Неврегульованість голландського законодавства робить легальним продаж цих товарів виключно в кофешопах. Незважаючи на крихітний розмір ринку конопляної їжі в Нідерландах, він потихеньку продовжує рости і поповнюватися новими гравцями, які експериментують із застосуванням різних конопляних екстрактів.
 
Використання в кулінарії витяжок, а також екстрактів
 
В сучасній конопляній кулінарії використовують не шишки конопель, а екстракти масел. Ці масла екстрагуються з рослинного матеріалу за допомогою стиснутого газу, як наприклад діоксиду вуглецю, після чого залишки рослини викидаються. Подібний процес в економічно розвинених країнах світу дозволяється проводити тільки в спеціально обладнаних приміщеннях комерційним фірмам, що спеціалізуються на екстракції.
 
На думку американських і канадських конопляних кулінарів за смак в екстрактах відповідають терпени, ароматичні субстанції, що виділяються рослинами, що дають шишкам певний смак і запах. Ті, хто спеціалізується на виведенні нових сортів конопель селекціонують окремі сорти рослин саме для отримання неповторного букета ароматів, ніж просто високої концентрації канабіноїдів. Активно ведеться вивчення всіх конопляних складових з метою визначення механізму їх взаємодії. Надалі дані знання будуть використані для того, щоб конопляні екстракти і витяжки надавали неповторний смак і аромат продуктів, в яких вони будуть застосовуватися.
 
За кілька останніх років конопляної реформи, в 4 штатах США, Канаді деяких країнах Європи з'явилася конопляна кулінарія, в яку додають екстракти ТГК і КБД до абсолютно різних видів їжі, від цукерок та шоколадних батончиків, до вишуканих страв різних кухонь світу, в десертах і солодощах.
 
На думку окремих фахівців ринку конопляних продуктів Європи і Північної Америки, конопляна їжа стане справжнім проривом для ринку медичних конопель в економічно розвинених стрнах світу. Не дивлячись на всю перспективність даного напрямку коноплярства, конопляним кулінарам не вистачає ресурсів (фахівців, досвіду, грошей) для повнокровного розвитку даного сектора коноплярства. Однак динаміка розвитку конопляної кулінарії може свідчити про те, що на протязі не дуже тривалого часу ринок продуктів харчування з конопляних інгредієнтів буде сформований в першу чергу в Європі, а також Північній Америці.
Автор: 
Олександр Ігнатюк
Потенциал национального рынка каннабиноидных косметических препаратов
17.01.2024

В Украине потребитель готов для выведения на рынок линейки национальной профессиональной CBD косметической продукции

Объявления
Все объявления »
 
 

facebook

telegram

twitter